Wednesday, February 1, 2012

:: betul ke cinta tu mencari kesempurnaan? ::

" perempuan ni, bahaya . kalau yang dah kawin pun, then jumpalah lelaki yang lagi lebih dari husband dia.. tak kira lah dari segi apa. Rupa, duit dan sebagainya. Boleh menggoyahkan kesetiaan tau! "

Damn! merah padam muka bila dihentam macam ni.
marah? Ya! perempuan mana tak marah, kalau kaum sejenis kena hentam macam ni. 
"  Oh, tu perempuan. Lelaki? Tak jadi gitu ke? Contohlah, lelaki ni berjodoh dengan perempuan kampung. Yang hanya tahu pakai kain batik dan t-shirt labuh. (bukan nak meremehkan pakaian ni.. ni contoh ye kak). Dan di pejabat, ada setiausaha yang pergh! Cantik bergaya, dengan tudung ala yuna, dress lak ala rozita che wan. Tergugat jugak ke kesetiaan tu? Tak? Betul ni?! "

Gedebuk. Lelaki tu terdiam.. dan hanya tersenyum.
dan cikFa kembali tersenyum. 

"Encik, kalau tu yang selalu encik fikir tentang perempuan, malanglah encik sebagai manusia. Dan ingat, jangan bercinta ye encik. Dan "diharuskan" janganlah berkahwin. Ada girlfriend? Putuslah. Jangan seksa dia. Kalau tu yang selalu encik fikir tentang perempuan. Ingat, kakak, adik, mak, nenek encik semua perempuan. Kesian diaorg."
Tersenyum.

" Okay. tapi.... "
" cinta tu tak perlukan kesempurnaan. Tak kiralah rupa, atau duit. Tapi, bila cintakan seseorang tu dengan ikhlas dan kerana Allah, kita akan mengubah kehidupan kita kepada yang lebih baik. KIta ni, tak elok nak burukkan jantina lain. Jangan encik. Sebab, encik akan berkahwin dengan perempuan. Maaf ye encik. Dan sekarang, encik tengah berurusan dengan perempuan. Saya memang belum kawin, tapi encik.. saya tetap perempuan. Encik mungkin berpendapat lain. tapi dalam dunia ni, hanya ada lelaki dan perempuan. Tak perlu salahkan sesiapa. Kalau tak, tak kawin lah kita semua. hehe. ( sambil ketawa )"

Senyum. Tulah jawapan. Mudah kan?

No comments: