Monday, December 26, 2011

:: Syukur. Ahli baru, selamat datang sayang! ::


Alhamdulillah.
tahniah utk abg ngah & kak lina.
dan tak lupa, si aqil debab! he he
perempuan, berat : 3.91kg
nama? tanya parents dia pun, diaorang still confuse.


------------------------------------------------------------
disember? aiyak..
aqil = 19 dis
mak = 28 dis
fatin = 29 dis
and now, lil baby = 26 dis

Friday, December 16, 2011

:: Jodoh, kita tak tahu.. ::

Pernah tak terfikir, siapa yang akan kita nikahi, menikahi atau bersama sampai kita mati. Dan insyaAllah, sampai ke syurga? Memang takkan tercapai bagi yang belum berpunya , Err. macam cikFa. He He He. Tapi yang sudah berkahwin, dah masuk ke fasa kehidupan yang baru. Tahniah. Dan sampai seru dan kalian dah berjaya menyambut seruan dengan jayanya!

#tepuktepuktangan

Sebut pasal bertemu dengan SI DIA yang tepat ni, sangatlah susah. Dan memang satu perkara yang susah nak diramal. Dan kita tak boleh nak jangka. Even, makcik pakcik yang dah hidup 50 tahun pun, belum tentu dapat merasakan si polan ni jodoh bagi si polan. Atau sebaliknya.

Kenapa? Sulit sangat ke cikFa ? Susah nak ramal? ramal yang macam mana?

Sebab semua tu bukan kerja kita. Tu semua Allah dah tetapkan. 

Cuma kita, teruskanlah mencari. Dan mencari. Jangan mengejar. Tak manis u! Gelojoh sangat nampak. Huduh taw!
Tangkap takpe. Curi pun oke gak.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
kawan : kawan ko tu perempuan? kalo ya.. chantek la. baru semangat nak tolong!
cikFa   : Ha ha ha. sempat lagi. Nebeng sungguh!
kawan : ala.. boleh ejas untuk aku, jadi dah! 
cikFa   : yela.. jodoh.. sape tahu kan.. :)

Saturday, December 10, 2011

:: surat untuk awak ::

dia (awak)
rumah awak.
(alamat rahsia - terlalu peribadi)
10 dec 2011
Kehadapan awak,
Ketika awak baca surat ni, confirm uncle posmen dah selamat hantarkan surat ni kepada awak. Yela, kalau tak sampai, takkanlah awak boleh baca. Awak mungkin tengah tersengeh sekarang. Dapat surat cintalah katakan. Opss. Maaf, saya terlebih excited pulak. *malu.
Awak, awak. Tujuan utama saya tulis surat ni, saya nak bagitahu awak. Yang saya kan, selalu tengok awak. Eh, awak jangan cakap saya sekodeng awak tau! Saya cuma tengok hujung-hujung mata saya je. Saya malu. :)

Saya selalu gelak besar sampai tak ingat dunia, bila tengok gelagat awak yang bodoh poyo tu. Ingat lagi, masa awak lari dari pak guard sekolah. Awak jatuh longkang, sampai koyak seluar. Comot awak. Tapi, jangan bimbang. Awak tetap comel. Kalau awak makan pun sama. Habis kotor baju, selalu makan sampai tumpah. Comot, tapi tetap comel.

Saya tahu. Saya ni tak cantik. Sebab mak selalu cakap saya comel.Tak kisah la tak cantik, janji saya comel. Macam awak. He he he. Jadi, kita sepadan la ye. Sebab awak pun bukan kacak mana pun (memang tak kacak pun). Kacak lagi budak baru yang pakai spek dalam kelas kita tu. Tapi, awak jangan la bimbang. Saya tetap suka awak.Walaupun, saya dah ngorat budak tu semalam. Sebab awak comel. Saya comel, awak comel.. baru kena!

Eh, saya kena tidur dah. Mak saya dah nak buat spotcheck. Nanti saya suruh uncle posmen hantarkan surat lagi kat awak ye. Saya ada pantun. Bacalah. Penat saya fikir.
turun padang nak tengok bola,
bola bulat bergentel-gentel,
awak ni memang tak boleh bla,
tapi awak tetap comel.
yang comel jugak,
-budak paling comel dalam kelas.

Wednesday, December 7, 2011

:: road to penang, jadi seekers ::

Ke Penang untuk Majlis Sambut Menantu Leen & Ruhi. Dah terlanjur ke sana, teruslah pusing-pusing Penang. Seronok jugak. Dah lama tak datang Penang, last ke sana, masa umur 10 tahun. Lawatan sambil belajar ke Utara. #belajarhabiskanduit.

Pusing-pusing bandar, lalu kat jambatan Pulau Pinang, memang cantik permandangan tengah-tengah malam. Bandar pun sibuk, dan sangat maju. Feri? Semestinya. Sebab kat tempat cikFa tak de, yang ada bot penambang je. Tu pun kecik. He He He.

Dan kerana feri tu, cikFa dah register untuk jadi Seekers..

Gambar ni, cikFa yang snap.
Lokasi : Atas feri, Penang
11.37pm , 02/12/2011

-------------------------------------------
apekah itu?
untuk gambar sepenuhnya.. sila klik sini

Wednesday, November 30, 2011

:: silaturrahim ::

Fuh Fuh Fuhhhhh.. Terbanglah semua habuk yang duk sedap bersarang disini.

Last week, dua sepupu cikFa dah melangkah masuk ke alam baru. Alam perkahwinan. Alhamdulillah. Selamat pengantin baru.


Leen & Awie. Kry & Izah. 
Kalian memang comel. Aww~ :D
Then, ada satu alkisah ni. Yang merungkaikan segalanya. cikFa nak mengucapkan.. "welcome to out family.. to cik Hanna Rina." Mesti kalian duk blur kan. Kenapa ngan cik HR ni. Okay. cikFa habaq mai satu-satu. 
1. Orang pertama yang tegur cikFa masa first time pindah masuk kerumah sewa baru.
2. Lepas 1 minggu, terus boleh hangout berdua ke bandar.
3. Ramai yang bertanya, kami ni.. adik beradik ke? saudara ke?
4. Otak sama gila-gila. Haha.
5. Suka shoot gambar bersama. Dalam semak pun kami meniarap. 
6. Bersama usahakan PEPELOVE. (ni projek baru ni)
7. Setelah disoalselidik oleh tok (nenek cikFa).. kami ternyata memang BERSAUDARA!


-------------------------------------------------
pepelove? akan diupload akan datang. 
tbc.. :)

Monday, November 14, 2011

:: yang tak sedar,perlu disedarkan, atau? ::

Pernah berhadapan dengan mereka yang belum sedar akan hakikat? 
Err.. hakikat yang macam mana? Bak contoh sikit. 
Kasi clear!!

Contoh :

1. Kawan atau kenalan kita, jenis yang suka gelak besar punya. Tak kira tempat. Termasuklah ditandas awam. Bila ditegur.. "weh, control babe!".. dan dia akan balas. " lawak dowh! Aku kan gelak mmg macam ni."

2. Makan jenis berbunyi. "cap..cap..cappp.." Bunyi ape? Bunyi yang terhasil dari interaksi lidah, lelangit dan air liur ketika makan. (pergh!) #melainkan mereka yang bergigi palsu.

3. Bajet cool/cute bila berdepan dengan lelaki macho/perempuan comel.

4. Ade tabiat jahat, nyakat orang melatah. Kesian tau, kat makcik-makcik tu. Asyik kena melatah je.

5. Selalu perasan muda.

6. Terlalu perasan dia tu tua. TERLALU!

And last.. but not least ,


7. Makwe/pakwe 17 tahun, buat-buat lupa esok ada apa. SPM la weh!

---------------------------------------------------------------
happy birthday to ojex gsm!
and yuna too!

Thursday, November 3, 2011

:: bukan macam cari baju ::

Hello uolls, yang single! Eh, yang tak single pun.. hai hai hai! (gedix sikit!-aww~)
Sihat tak ni? Macam mana hari-hari uolls, indah? Masyuk tak?? 

ada seseorang bertanya.

Single?
ye, saya.
Kenapa? Tak mencari? memilih?
Bukan. mencari tetap mencari. Sebab berkawan tak salah.
Dah tu, kenapa men-single-kan diri. Memilih sangat! Ni la perempuan!
Sebab..Cari pasangan bukan macam cari baju. Cari baju pun, tahu nak pilih-pilih dulu. Ye tak?
Err..

So, uolls yang masih men-single.. boleh la nak guna taktik ni ye. Sebab cikFa tahu, mesti ramai yang tak tahu macam mana nak bagi jawapan yang kompleks bila kalian diterjah dengan soalan macam ni.

--------------------------------------------
dah masuk november.
masih ketandusan idea. sekian.

Saturday, October 29, 2011

:: penyu tertunduk dek masak lemak cili api ::

Pastinya ramai yang bercakap perihal bola. 
Itu tak kena, kat sini pancit. Semput la.. 
Ish, yang pasti,
Negeri Sembilan sudah menang.

Penyu?
Alhamdulillah, kita dah masuk final.
Lemah untuk permulaan, terus gagah bangun untuk peteh lawan.
Aih.. lembik pulak kat hujung-hujung.

Semuanya rezeki.

Musim depan cuba lagi erh. :)

#cepat iron baju. Esok kerja meyh!

Friday, October 21, 2011

:: sayang kaulah, bodoh! ver.4 ::

Melihat semua hasil karya aku untuk projek yang lepas. Terdetik juga yang aku ni pandai shoot gambar. He He He. Perasan! ya! tulah kau. Suka sangat perasan. Perasan itu, dan ini. Dan perasan dia tu comel. Dia? Alangkah bagus kalau aku boleh lupakan dia , macam aku delete semua gambar yang aku shoot ni. Just click punat 'tong sampah'. Cabaran betul!

Sekarang dah nak masuk setengah tahun aku merantau di tempat orang. Banyak yang aku jumpa. Banyak yang aku belajar. Tapi, dalam kesamaran malam, aku baru sedar. Hati aku tak terisi. Kosong je ni. Haissh..

Kosong yang macam mana kau maksudkan,hah? Kalau kosong yang kau rasa, mintak lah pada Dia yang sedia memberi. - Satu pesanan ringkas seorang teman. Dimeja tulis aku.

Ladang teh menghijau didepan mata aku. Hijaunya. Indah ciptaan Allah. Aku terlalu leka dengan keindahan batu konkrit di bandar, sampai lupa kehijauan berselang dengan peluh petani. Tapi, kesibukan jalan raya di sini, masih bersisa. Mana ubat bagi semua ini? Sibuk. Kesian anak kecil petani, ketakutan melintas untuk menyapa peluh ayah dan bonda mereka. Ahh. Kemajuan. Kehijauan. 
Lenguh sepasang kaki ni, masih terasa. Aku hirup teh BOH perisa vanilla yang berharga lebih dari RM 3. Terasa hangat dan lembutnya vanilla. Wangi. Senyum.
Lapang hati. Tenang. 
Sekeping kertas. Sebatang pen.

Aku sudah berjalan sejauh ini. Kerana ingin melihat kehijauan ladang terbentang. Aku sudah berjalan sejauh ini. Susuk tubuh itu masih bersisa. Aku ingin tinggalkan saja. Disini. Untuk kedua kalinya. Kepada-Nya aku memohon. Jika dia untuk ku, tunjukkanlah kepada dia jalan untuk memandang ku. Jika bukan, bantulah aku untuk ke destinasi pemilik hati aku ; dia yang belum ku kenali. Nota ini. Aku tulis, catatan terakhir tentangnya. Jangan tanya kenapa, dan mengapa. Kerana hanya satu jawapannya ; sayang kaulah, bodoh! Terima kasih. :) - matapenasaya.

-------------------------------------------------
mintalah pada Dia yang setia memberi 

Thursday, October 20, 2011

:: mari kita amalkan, kawan ::

Mak dan ayah selalu pesan, kalau rasa takut.. baca ayatul kursi. InsyaAllah, kita akan tenang.


Bacalah walau dimana kita berada, keadaan apa sekali pun.


cikFa dapat mesej dari seorang hamba Allah. dan sangat terpanggil untuk share dengan semua. 


Sekiranya kita membaca ayatul Kursi ketika ;
1. keluar dari rumah, 7000 malaikat akan menjaga kita dari semua sisi
2. masuk ke dalam rumah, kemiskinan tidak akan masuk ke dalam rumah kita
3. setelah berwudhu, darjat kita akan dinaikkan 70 tingkat
4. hendak tidur, malaikat akan menjaga kita sepanjang malam
5. selepas solat , jarak antara kita dan syurga hanyalah kematian
6. kita dalam kesempitan (kesusahan), nescaya Allah akan memberi pertolongan kepada kita
7. ketika diakhir solat, Allah akan mengendalikan pengambilan roh kita dan kita adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid

 Dengan nama Allah yang Maha Pemurah, lagi Maha Pengasihani.


"Allah, tiada tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia yang hidup kekal lagi terus menerus mengurus (makhluk-Nya); tidak mengantuk dan tidak tidur. Kepunyaan-Nya apa yang dilangit dan dibumi. Tiada yang dapat memberi syafaat disisi Allah tanpa izin-Nya? Allah mengetahui apa-apa yang dihadapan mereka dan dibelakang mereka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki-Nya. Kursi Allah meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya, Dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar. "
----------------------------------------------------------------
sama-sama kita berkongsi.
dan mengamalkannya.
wallahualam.

Wednesday, October 19, 2011

:: Ambition (s) ::

1997, tahun 1 Ehsan. Subjek ; Bahasa Melayu.

" Tahu tak apa itu cita-cita? "

" Err..gape tu? " - soal budak lelaki paling comel dalam kelas. Rambut belah tengah beb!

(mati kutu kejap)

" Bila besar nak jadi apa?" - cikgu beralih kat sorang budak perempuan yang senyap ni. Tocang rambut sakan. Beriben segala.

"Err. saya nok jadi... "

Ayat tak habis lagi, cikgu dah pangkah.
"Pilih, nak jadi cikgu, polis atau doktor? "
(muka serius tunggu jawapan)

"Err.. " - budak perempuan tu masih diam. Air mata berlinangan sudah!.

Ada satu suara dari sudut belakang kelas.
" Cita-cita tu ada 3 je ke cikgu? Sebab saya takboh jadi macang hok cikgu royak tu."

-------------------------------------------------------------------------------
cita-cita ; kadang-kadang kanak-kanak ni perlu diberikan ruang kebebasan.
kebebasan dalam mencorak siapa mereka 5, 10 atau 15 tahun akan datang.
bukan kebebasan secara total, tapi berbentuk sedikit kelonggaran. 

Friday, October 14, 2011

:: Encik Mimpi - blogger & singer ::

This is first time cikFa berdiskusi tentang seorang blogger (dan juga penyanyi - He He He). 
Nama mamat ni, Encik Mimpi.Dan mungkin ade yang dah kenal dengan mamat ni. Kalau tak kenal as a blogger, maybe kenal dengan suara dia. Dengan petikan 9 cord gitar ( budak darjah 2 pun tahu main - katanya lah!), dan suara yang ala-ala macho sweet-sweet, mamat ni uploadlah video dia kat tiubawak.. (Err..macam tak comey je.) Okay, Utube.
Since petang tadi pun, dah ramai yang share-kan video dia kat facebook. Ye Ye, mungkin dah lama orang share, cuma cikFa yang tak perasaan. :)




Lepas korek-korek sikit, jumpalah blog Encik kuat Mimpi ni. Boleh dikatakan semua tentang lagu. Itu lagu, ini lagu. Memang meng-ekspresi-kan jiwa dengan lagu lah. Indah sangat. 

Kadang-kadang, rasa ni kita tak mampu nak lukis atau tulis macam nak mengarang cerita dongeng. Dan dengan muzik dan nada, semua rasa boleh dizahirkan dengan seikhlasnya. Melalui lagu yang Encik Mimpi tulis, rasa tu dapat disentuh dan dilihat walaupun dalam samar.


 iluvetwinkle :)

-------------------------------------------------------------------------
To : Encik Mimpi, Good Luck. 
Ber-gitarlah selagi terdaya.
Semoga semuanya dipermudahkan oleh-Nya.
Err, maaf, kalau tak suka cara cikFa bercerita. :)

Utube : sini

Monday, October 10, 2011

:: Gigitan Chenta ::

Sambil-sambil berjalan di alam maya ni, cikFa terjumpa satu artikel di blog saudara Ismet Ulam Raja.  
" Bahaya LoveBite "

Gigitan Cinta atau orang kita lebih gemar sebut "LoveBite" , biasanya akan kelihatan seperti lebam. How to make it? Or when we need to make it?.. Jangan la tanya cikFa ye. Sebab cikFa "takde" jawapan untuk itu. He He He. 
 
Okay, cikFa terus direct to the point ye, Gigitan cinta ni akan kelihatan seperti LEBAM (kebiruan atau kemerahan). Lebam ini berlaku disebabkan oleh pembulur darah rosak atau berlaku luka terhadap salut pembulur darah. Keadaan ni dipanggil hematoma.

Darah yang membeku ni, akan terus bergerak ke jantung ( mengikut laluan darah normal dalam tubuh kita). Cuba bayang, bila dah ke jantung..... Sah-sah akan menyebabkan pengaliran darah terganggu kan? Maka berlakulah strok , serangan jantung dan sebagainya.

Kita perlu ingat, darah, salur darah, dan jantung adalah pekerja kepada syarikat yang sama (kita). Kalau pekerja buat hal, habisla ranap syarikat tu. Untung boleh jadi rugi, dah rugi... mula lah lingkup!

---------------------------------------------------------------------------------
hematoma - pendarahan diluar salur darah. 
menyebabkan berlakunya darah beku.
Hati-hatilah. Jangan jadi "pembunuh" kepada pasangan HALAL anda.

Wednesday, October 5, 2011

:: Kemandulan kaum Lelaki? ::

Kemandulan. Satu istilah yang sering dilemparkan kepada kaum wanita. Tapi sedarkah kita, kaum adam juga tidak pernah terlepas. Err, macam berat je tajuk entry kali ni, cikFa yang bujang dan still single ni nak bercakap perihal seks dan kemandulan? Aishh.. 

Okay, kemandulan ni, adalah satu pemasalahan yang selalu duk menikam kalbu pasangan suami isteri. Yela. kahwin dah 5 tahun, asal balik kampung je.. habis satu kampung termasuk Tok Penghulu duk tanya, bila nak ada si junior.. 

Tok Penghulu : Amin, ko ni asyik berdua je.. tak habis lagi zaman honeymoon? Bila nak membiak? 
Amin : Belum rezeki tok.. 

Mak Kiah : Amin, ko pasang la sorang lagi. Kahwin dah 5 tahun, sorang anak pun tak dapat. Isteri ko tu mandul ke? Senang-senang, nikah je satu lagi.
Amin : Err..

Asal lambat dapat anak, suruh pasang cawangan. Hello, kemandulan ni bukan kaum wanita je. Kaum lelaki juga! Sila sedar akan itu. He He He. 

Doktor : Amin, isteri u tak de masalah. sihat dan subur. Cuma.. u yang bermasalah. Azoospermia.
Amin : Azoo.. what??!

Okay, Azoospermia tu salah satu jenis kemandulan bagi kaum adam. Iaitu tidak mempunyai sperma hidup, atau dalam repot kesihatan akan ditulis "No sperm" atau "Nil". Ianya mungkin disebabkan adanya kecederaan di kemaluan lelaki. Yela, time kecik-kecik nakal sangat. Main basikal, pastu jatuh atas palang basikal.. Hampeh! Terus ifek kat situ. 

Ada lagi istilah lain, agak berbelit. He He He.

Oligospermia = Bilangan sperma merosot.
Asthenospermia = Sperma tak aktif.
Teratospermia = Bentuk sperma yang pelik.

Kenapa boleh jadi macam ni? Takkan kes jatuh kat palang basikal je? Hurm, banyak lagi penyebabnya. Contohnya, pemakaian seluar dalam yang ketat. Sebab boleh mendedahkan testis kepada suhu yang tinggi. Testis sensitif dengan suhu. Orang yang selalu stress juga boleh menyebabkan Oligospermia. So, Happykan dirimu. Hee~ :)

Haa, satu lagi. Lelaki please jangan sesekali letakkan laptop di atas riba. Itu boleh meningkatkan suhu. Bahaya! :D




------------------------------------------------------------------------------
entry berani mati. hehe.
sekadar berkongsi..
wanita, kamu juga perlu ke sini.  

Saturday, October 1, 2011

:: sibuk. oh, tidak! ::

Sejak cikFa serius dengan kerja sekarang, cikFa dah masuk ke alam "manusia sibuk". Bukan sibuk hal orang, tapi sibuk dengan hal sendiri. Err.. tapi bagus apa! Dalam kesibukan cikFa ni, cikFa sedar satu benda ; selagi tak belajar untuk sibuk sekarang, bila lagi. So, cikFa sibuk-sibukkanlah diri sekarang ni. Aishh, sibuk betul!

Turun pagi balik petang, turun petang balik malam. Huh. Penat sangat. Belajar itu ini. Jumpa macam-macam gelagat manusia. Yang peramah, pemarah, sombong, baik hati, pemurah, pemeras.. semua ada. Lengkap!

Sekali cikFa senyum, 10 kali dia membalas. Dan ada juga buat-buat tak perasaan. 
Ayat yang tak lekang, dan selalu buat cikFa tersengih sorang-sorang.

" U look so young! Dan kerja macam ni. Bagus la! "
" Err, study medical lab, then, u buat bisnes ni? wow! Jauh terbang melayang! "

Err.. ok.
senyum.



umur : 21 tahun.
jawatan : ASP - unit trust consultant public mutual berhad.

*mudakah? hee

Wednesday, September 21, 2011

:: hunnybee junior? ::


bee + hunny. = hunnybee junior!

Last week macam tu, cikFa dapat khabar yang anak cik Aziey dah bersalin. Siap berbidan dengan cik Hanna lagi. Berbakat pulak cik Hanna bab berbidan ni. HAHA! 
Dan semalam, cikFa dapat khabar dari adik , yang hunny pun dah bersalin dengan selamat. Tanpa berbidan lagi. Hebat betul. Ntah betul ke tidak potong tali pusat tu. He He He.

Tahniah untuk hunnybee. Dapat pewaris dah ye! Hee~



:: True or Dare ::

Mereka : Bosan meyh. Main True or Dare? Oke? [ Muka habis manis. Bermanis betol!]
cikFa : Grr. Ape ke jadah weh. Tak nak ah!
Mereka : Ala, meh la! [ pujuk lagi ]
cikFa : HAHAHA. [gelak cover. sebab memang tak nak main]
Mereka : Ape cer tak nak layan? Layan la der!!!
cikFa : NO NO NO [ grr~ ]
Mereka : Ape kes? 
cikFa : Sebab...
Mereka : ????
cikFa : Nanti habis bocor rahsia hidup aku dowh!
Mereka : Laaa..


# Siyes habis. Sumpah, sekali main, sejuta kali rahsia akan terbuka!
Ape jadah nak buka rahsia? Nak lak kena story pasal Ex-boyfie, cinta tak sampai, mandi tak sabun.. berak.. err.. ciri-ciri lelaki idaman? What? GGRRRR~~!

Monday, September 19, 2011

:: Semua ada hikmahnya ::

Semalam tempat cikFa di landa ribut yang kuat. Dari info yang cikFa dapat, ni ribut yang paling kuat yang pernah berlaku. Dulu pernah berlaku ribut, cuma tak sekuat semalam. 



Sedih tengok rumah jiran-jiran. Habis atap tercabut, dek angin kuat. 
Alhamdulillah, rumah dan family cikFa selamat. 

Boleh klik sini, untuk gambar selebihnya.

Sama-sama kita berdoa biar semuanya selamat, dan kita dilindungi.
Ayah pesan : berdoa tu jangan putus, sebab kita tak tahu doa mana yang akan dimakbulkan.

Friday, September 16, 2011

:: sayang kaulah , bodoh ver.3 ::

Ada event kat tempat aku. Aku tengok senarai nama, ada nama kau. Oh tidak. Takkanlah! grr~. Mahu tak mahu, aku kena pergi jugak. Sebab aku ni junior kat situ, nak tak nak, aku kena menampakkan diri aku , tanda memberi sokongan. #bodek jabatan. He He He
Semalaman aku tak boleh tidur. Aku peluk buchuk, tak de jugak datang ngantuk. Tak de pulak nak menguap. Tadi masa layan movie , menguap sakan. Sampai housemate aku bantai pekup mulut aku dengan kusyen. Jahat kau! Nak aku mati? huh. Mata aku masih pejam celik, pejam celik. Ikut arah pusingan kipas siling. #pening!

Ada bola yang bergolek. Aku? hanya dengan mr.nick dan air mineral. Duduk di tepi parkir. Nak shoot gambar, idea kosong. Aku terus mendiamkan diri dan senyum je. Kononnya sudah lupakan kau. Tapi hakikatnya, masih bersisa. Bersisa tahu tak? Sedih lagi ni!
Air mata aku tetap jatuh bila dengar lagu kisah hati dari aliyah. Err.. terbocor lak rahsia. :)
Seteguk demi seteguk, air aku telan. Tekak aku dah naik mual dah nak telan. Tapi cuaca panas, aku terpaksa jugak.

Ada yang menegur, aku cuma senyum. Aku rasa seperti tiada apa untuk aku disini. Tujuan, hanya nak menampakkan diri, dan aku sudah buat. Ketua  jabatan dah aku salam, semua dah aku hai hai - kan. 
Balik jela, tak de kerja dah aku kat sini. Hari pun dah panas, aku balik, mandi, tidur lagi syok. Melayan perasaan kat sini, buat apa. Kau? Hah? Aku tak nampak kau lagi. 
#Berhenti berjalan.
Sederap bunyi ada kaki turut berhenti. Dan aku masih tak menapak. Aku nampak bayang. Aku menunduk dan pejam mata. Glup! Ni yang aku takutkan. Berhadapan dengan kau!

"Hai, nak balik?" Satu senyuman tergambar.
Senyuman yang aku rindu. Kau!

"Err.. balik.."
Ada suara lain datang!
"Woi, bangun! Ape ko ni?!!"
Aku celik mata aku sebesar-besar. (besar ke?) 
Kau hilang. Yang ada hanya, buchuk, dan dia; housemate ku.
#mengigau?

___________________________________________
huh. susah.

Tuesday, September 13, 2011

:: men-ca-pap ::

Blog ni tak de lah hebat mana pun. Kadang-kadang, apa yang ditulis ni, cikFa sendiri berbelit otak nak faham. Sendiri tulis, sendiri tak faham. Masalah! He He He. Gila seyh! Sejak dua menjak melonjat ke era penghujung tahun 2011 ni, cikFa rasa blog ni dah makin ramai pengunjungnya. Ada yang tinggal komen, membebel di chatbox, dan jugak melabelkan diri sebagai "penghendap" setia. Bab "penghendap" setia ni, i like! :)
Suka tau, bila update, ada yang bagi respon. Tanda ada jugak orang nak bagi feedback kat entry cikFa yang awesome so-so je tu. Mekasih mekasih. Sayang korang lah! Seriously, traffic meningkat since kejadian serang rumah blogger mahsyur seantero dungun, dan juga dunia maya ; En.Otomen. Berbaloi jugak ye. Walaupun komen korang sekadar " dari blog otomen". 
Errr, bukan nak cakap blog lain tak membantu cikFa. Ada-ada. Contohnya En.Jejaka Terhangat. Bila cikFa join assignment, sah-sah ada feedback dari blogger lain. Suka.

Persoalan disini ; adakah ini MEN-CA-PAP?

Ya! Blog memang perlukan sesi MEN-CA-PAP. Untuk per-kenal-kan blog ni kepada umum. Men-ca-pap ni, bukanlah sesi menggedikkan diri, ber-make-up tebal 4 lapis biar pipi nampak gebu, then hello-hello kat chat box blog blogger hebat Ayeem Ayam Aigoo~. Tapi, dengan men-ca-pap secara sihat. 

Bagaimana?

-Join Assignment/Contest.
Banyak blogger yang suka buat contest ni. Boleh la join, dan sah-sah link entry akan di post di blog contest tu. Dan untung-untung, ada yang akan terjah blog korang.

-Tempek link blog di fB/Buat page like ( Paksa kawan-kawan untuk "LIKE")
Ni rasanya rata-rata blogger buat. Dekat info, se-tempek link blog masing-masing. Bagus! Ni membantu dalam pomot korang punya blog. Err, page like? Cam mano eh? Buatla. Jangan buat event mintak like page sudah! Kang habis kena bako! HAHAHA.

-Post link entry ( Sah, cikFa selalu buat )
Ni normal jugak. Sesekali boleh la post. Nak-nak time korang rasa entry superb!

-Buat entry "feedback" tajuk blogger lain. Jangan COPY, tapi FEEDBACK.
Ni kes COPY and PASTE, SALIN dan TEMPEK. Jangan la buat ye, sebab ni boleh mencetuskan kemarahan tuan empunya entry. Kalau Feedback, insya-Allah tak. Kalau korang buat feedback pun korang kena marah, korang block je blog tu ye. Jangan follow lagi. Tapi, rasa entry tu patut di share, inform tuan empunya. Kan manis je. :)
Dah buat feedback tu, post la link kat entry yang korang duk kasi feedback tu. Baru mereka-mereka boleh respon and rilex. Err.. respect too!

_____________________________________________________
tempek = tampal
* perlu ke cikFa cerita ni semua? 
ans : NTAH! (kering idea babe!) 

Saturday, September 10, 2011

:: Nak Raya! ::

06.35 petang sabtu nan dingin.
Mak dan cikFa duk "lepak" di lobi rumah.
Mereka : Assalamualaikum.. Nak jambu!
Mak : Ambik ah! Makcik ok je! ngee.

Kami terus berdiskusi hangat.
Lepas 10 minit.

Mereka : Assalamulaikum.. Nak raya!
Adik : Nak raya? Eh, biar betik.
cikFa : Meh, nak settlekan. Ape adik-adik? Nak ape? ( buat macam tak dengar bab "raya" )
Mereka : *diam. ( sekali kakak garang ni datang da!!!)
cikFa : Nak jambu? Ambik laa dik!!

5 minit lepas tu.
Mereka : Assalamualaikum. Nak raya!!! Nak Raya!!! ( lagi clear )
Abg Ngah : Tuan rumah demam. Ni ambil duit raya. 
Mereka : * mata sinar-sinat. Terus datang beratur.


Pandai budak-budak zaman sekarang ni. Untuk cukupkan collection bulan Syawal ni, diaorang aturkan strategi baik punya. Datang rumah time-time waktu puncak.Memang hebat! Tahniah la adik-adik comel.

____________________________
waktu puncak = dah senja
nak elak datang beraya waktu senja, tuan rumah bagi je duit raya terus.

Wednesday, September 7, 2011

:: Kami datang nak beraya! ::

cikFa     : Lagi 3km , kiteorg sampai.
Otomen : Wokeh. Nanti boleh makan nasik sekali.
cikFa & Hanna : Nasik? :)

Pusing ke kiri dan kanan, tak cukup dengan tu, naik bukit, turun bukit. Mencabar jugak nak mencari rumah En.Otomen ni. ngee. Macam - macam lorong cikFa masuk. Berlian, Mutiara, Baiduri , semuanya berkilat-kilat nih. Berpinau-pinau mata den. He He He.

Hanna : Bang, Lorong Kristal mana?
Abg    : Adik terus ke depan, pastu menghala ke kedai runcit.
[abg ni biar betik. Dah 3 kali kot lalu ikut situ. sebijik kristal pun tak de]

Kitaorg dengan berbekalkan azam dan impian. Digagahi jugak untuk menjejak otomen.

cikFa : Otomen, mana kubu pertahanan ni? Tak jumpa.
Otomen : Haa.. terus ke depan, ke kiri, ke kanan, panjat gunung, turun sawah tu. depan tu sikit je.
cikFa : &;*()&;^^%$##@

****
Akhirnya. " Assalamualaikum... Hai Hai. "


Bertuah tau datang beraya rumah otomen ni. Tengok, penuh lauk pauk atas meja. Dan yang masyuk, sambal belacan. Tahu tahu je, cikFa ni kaki makan pedas. Orang Negeri Sembilan la katakan. Har Har Har.


Nah, nilah wajah Otomen Malaya. Hamzah Ian. Atau nama sebenar.. Errr Err.. Teettt. Okay.
Tersenyum je sokmo. Bagus budak ni. Ada mana-mana gadis yang ingin mengurat, sila belajar makan jantung pisang cicah sos bilis BUDU.


Makcik, Terima kasih atas layanan dan juadah semua. Ada masa, kiteorg datang lagi. Pekena dinner pulak. Aiyakk!  He He He. Dan berjuta terima kasih atas semua GOSIP Liar yang makcik sudi share-share dengan kiteorg ni. Kiteorg suka! Give us 5 Makcik! pap! paaapp!! :)


Pakej berhari raya. Berjalan ke pulau monyet  Tasik Putri. Pakej ni jugak, sekali dengan "outing photoshoot". Almaklumlah outing beraya dengan dua orang model ni, memang hangat! Model? Siapa..? Otomen dan Hanna. :)

Hanna.Otomen.cikFa

Terima kasih Otomen dan family sebab sudi sediakan pakej raya yang hangat. Siap dengan nasi-nasi segala. Tahun depan, insyaAllah kiteorg serang lagi. He He He. Tapi, kejap. Mana duit lima ploh hengget cikFa?

_______________________________________________

:: sayang kaulah , bodoh ver.2 ::



Dah lama aku tak cari kau. Tak ambil tahu pasal kau. Tapi kejap, lama mana aku tak ambil kisah pasal kau ni? 5 tahun ke? 5 bulan..? Maaf ye, baru 2 bulan. Dalam masa 2 bulan ni, sah-sah banyak yang berlaku dalam hidup kau. Dan yang sangat pasti, kau mesti tengah bahagia , kan?

Bila aku baca bait kata kau untuk dia, aku tahu kau sangat bahagia. Bila dia jauh dengan kau, dia akan ucap rindu. Aku tahu semua tu. Dan aku rasa ada gurisan dalam hati dan perasaan aku. Ya, aku tahu, bukan kau yang buat semua tu. Kau memang tak ada niat sekecil beras pun untu buat aku terluka. Aku yang terbuai dengan perasaan aku. Aku yang biarkan rasa sayang aku untuk kau hidup dengan nyawa aku. 

Kau ingat senang ke aku nak berhadapan dengan rasa ni semua? Nak dimudahkan pemahamanlah, aku ni pihak yang bertepuk sebelah tangan. Cop! Cop! Bukan setakat sebelah tangan, jari telunjuk pun belum tentu tau!. 

Ayat kau tu, dah macam kau cemburu. Bahaya tu, kawan! Nanti jadi dendam!. Terima kasih kerana mengingatkan aku tentang akta ke-cemburu-an ini. Bab cemburu ni, aku mengakulah. Bab dendam, aku sedar dengan ketentunan Tuhan yang Maha Esa untuk hamba-Nya. Aku takkan pernah cemburu. Tapi aku tetap terluka. 

Aku dah lelah berjalan. Bawa sayang dan rindu aku. Kesana kemari. Lelah aku. Letih. Aku tertidur di satu perjalanan yang panjang.

****

Aku buka mata. Walaupun mata aku ni sepet, pandangan aku masih jelas. (tipu, padahal rabun kot.) Aku nampak kebahagiaan dan senyuman. Aku perlu melepaskan. Pisahkan rasa dan hati aku. Kau? Aku akan tinggalkan kau. Disini.

Untuk kau,
Terima kasih atas senyuman. Aku gembira.

Nota ini untuk kau. Dan hari-hari aku yang akan datang. Supaya kenangan ini ada dalam hidup aku. Walaupun aku sendiri yang melukisnya. Tanpa tangan kau. Tanpa hati kau, dan tanpa rasa kau suka aku. Aku suka kau. Suka. Dan itu memang pasti. 
Takpalah, kau sudah ada jalan kau. Jalan kau untuk meng-halal-kan dia bagi kau. Dan doakan aku, supaya bertemu dengan yang halal bagi aku. 

Akhir kalinya, aku nak kau tahu, Aku Sayang Kau.
Aku sayang kau , bodoh!


________________________________________________
cinta itu anugerah.
berbeza rasa dan rencahnya.
mungkin "aku" belum ditakdirkan bertemu
dengan yang halal baginya.
Esok? Mungkin. Siapa tahu.

Monday, August 29, 2011

:: Dari Ramadhan ke Syawal ::

29 hari di bulan Ramadhan
Dan esok bermulalah 1 Syawal.

by; af
cikFa datang dengan ketupat dan kuah kacang.
Selamat hari raya.
Maaf juga saya pinta.
Diharap syawal yang tiba ini membawa bahagia.
Semoga perjalanan hidup kita diberkati oleh - Nya.



Esok, cikFa akan bergaya dengan warna KELABU!
Ramadhan  bermula  disini.

Saturday, August 27, 2011

:: chantek macam bunga ::

Projek terbaru cikFa. He He He.


ver. perempuan.


ver. lelaki



Lihat disini untuk selanjutnya : Chantek Macam Bunga

Thursday, August 25, 2011

:: sayang kaulah bodoh! ::

Aku suka tengok kau. Kau comel dan senyum kau memang buat aku gila bayang. Sejak aku kenal kau, aku rasa kaulah insan yang sempurna yang pernah aku kenal (selain mak ayah akula). Buat soal kepandaian kau bila bercakap, atau ketebalan poket yang kau ada. Tapi, keterampilan kau tu yang buat aku suka kau. Kau tahu tak, yang aku tetap senyum walau aku tahu kau cuma nak kawan dengan aku. Dan perasaan dalam hati aku ni, mungkin kau takkan nampak. 
Kau tahu tak, yang aku hari-hari tengok kau , dan ambil kisah apa yang kau telah buat dan ape yang bakal kau buat.(walaupun sekadar dalam facebook). Aku selalu tengok, ramai awek bertenggek kat facebook kau. Dan memuji-muji kau. Ya, memuji-muji si jantung hati aku. Siapa? Kau boleh tanya aku lagi.. Kau lah!
Kalau aku ada peluang untuk tengok kau depan-depan, aku akan rasa excited habis.(tapi ada ke?) Mula fikir baju apa aku nak pakai, perfume apa aku nak sapu. Aku bukan nak goda kau, cuma aku nak kau selesa dengan aku. Sekurang-kurangnya, keadaan aku akan membuatkan sekeliling kita selesa. 
Kau tahu, kenapa aku selalu senyum bila aku pandang kau? Ya, aku selalu senyum walaupun kau tak pandang aku. Malah kau diam tanpa berkata apa-apa. Aku pandang kau, sebab kau comel. Sangat comel. Aku senang bila tengok muka kau. Tapi aku sedih bila tengok muka kau yang letih, pucat. Mahu je aku tanya kau terus depan-depan. "Babe, u kenapa? Stress kerja?". Tapi, aku tak buat semua tu. Aku takut silap langkah. Silap masa dan cara. (huh!.)

(sumber:google)

Aku suka kau lama dah. Setiap kali aku teringatkan kau, aku akan text kau. Dan berharap kau akan balas text aku. Kau memang balas. Balasan kau tu memang mengubatkan hati aku. Kau mesti tak tahukan? Sebab kau tak rasa. 
Kenapa lah kau tak cakap kat mamat tu? Kau suka dia! . Damn! Itulah yang selalu aku kena. Kenapa? Why?  Aku sendiri tak tahu. Mungkin aku terlalu percayakan istilah nenek moyang kita. Aku tak nak jadi " Perigi Cari Timba". Tapi, aku sayang kaulah!
Kau jangan sedih. Aku tak nak kau terluka. Aku harap, kau hargailah hidup kau sekarang. Aku hanya ada sepasang mata, dan sekeping hati yang selalu akan ada nama kau. Mungkin bila aku ketemu orang lain, nama kau tetap ada. Sebangai sejarah hidup aku yang indah. Sebab..

"Aku sayang kaulah, bodoh!"

nota.chenta.
-kes novel.cikfa jadi gini-

:: WW 4 - terima kasih ::









terima kasih kepada


menghitung hari diakhir ramadhan.