Wednesday, June 27, 2012

:: Deja vu ::

Deja vu.
Secara ringkas, kita boleh tafsirkan sebagai keadaan atau perasaan yang pernah dialami sebelum ini, dan sedang berlaku sekarang. Contohnya :

" Si A sedang makan aiskrim sambil mengadap ke sebuah bangunan setinggi 15 tingkat. Tiba-tiba, dia rasa seperti dia pernah lakukan perkara yang sama sebelum ni. Cuma, tak pasti bila, dan tempatnya sama atau tidak. "

Hampir 70% manusia mengalami deja vu dan ada yang alaminya hampir setiap minggu dan bulan.  Kita mungkin akan rasa "eh, macam pernah tengok.." atau cara perbuatan kita seperti pernah dilakukan, tapi tidak mampu untuk merungkai atau ingat kejadian tu sepenuhnya. Selepas beberapa saat, kita akan kembali kepada realiti. Blur? Tu sudah pasti. Ada juga yang mengaitkan deja vu yang dialami dengan mimpi. Mungkin apa yang mereka lihat sekarang, adalah sama atau hampir sama dengan mimpi yang pernah dialami dulu. Sebenarnya banyak sumber yang boleh dikaitkan dengan deja vu. Seperti, sentuhan, penglihatan, rasa, dan pengalaman.  

Aku sendiri, pernah rasa akan dejavu. Tapi untuk beberapa saat sahaja dan sekadar terdetik dihati. Aku rasakan macam pernah buat kerja ni sebelum ni, tapi memang blur habis. Sebab tak ingat kat mana, bila, dan realiti atau tak. Mimpi? Mungkin. 

No comments: