Sunday, September 26, 2010

:: sesak nafas ::

salam ^^

mainan tidur yang meletihkan

korang pernah mengigau?
kalo masa kecik2.. bab2 mengigau neh.. besanya yang kita dgr..
ngah syok2 tido.. tiba2 bangun , jalan sorang2..
tak pown.. cakap sorang2..
ada jugak.. diam je.. tapi tiba2 tangan bergerak..
persoalannya, apa itu mengigau?
adakah seperti mimpi?
atau lebih kepada "kehidupan" di kala tidur..?
atau.. satu aktiviti ??
hee~

adakah org yang mengigau itu mempunyai tidur yang tidak "berkualiti"?
maksud berkualiti di sini ialah, korang tido dalam keadaan yang kurang selesa..
atau dalam keadaan letih..
click here

mimpi dan mengigau.. adakah sama?
ya, secara asasnya adalah sama..
dari apa yang aku fikirkan (sekadar pandangan) mimpi itu bersifat biasa.. atau dalam erti kata lain, hayalan diwaktu tidur.. dimana kita hanya bercakap seperti didalam hati dan pergerakan anggota tidak terlibat ..
mengigau pula, merangkumi pergerakan anggota (walaupun tidak secara total), percakapan (walaupun tak jelas) dan mungkin mampu mempengaruhi aliran darah @ pernafasan ( contohnya apabila tersentak dengan tiba-tiba2 atau dalam keadaan takut ).
dalam bahasa lainnya mengigau ini dikenali sebagai rapid eye movement behavior disoder (RBD)
click here
click here too~

bunyi pisau..
tolong tolonggggg!!!!
jangan!!!!
pisau panjang.. berkilat..
iiyyaaahhh~~ tangan menempis!
hhhaaarrrggghh..
* mengigau

1105pm


2 comments:

only me said...

far.. kuat ngigaaa.... hehe~

:: aiko farahshahida :: said...

ngigaa??
eleh mm sedo bila fa ngigaa